آموزش

عکاسی طبیعت به زبان ساده

به جرات میتوان گفت یکی از لذت بخش ترین ژانرهای عکاسی، عکاسی از طبیعت است. این ژانر از عکاسی سرشار از حس زندگی و پویایی است و مورد علاقه بسیاری از عکاسان  آماتور و حرفه ای می باشد. در این سبک توجه عکاس به محیط طبیعی اطراف خود معطوف است که شامل عکاسی از مناظر و جاذبه های طبیعی، حیات وحش شامل حشرات و پرندگان، عکاسی از زیر آب و دریا و عکاسی از ابرها و آسمان می باشد. یکی از بزرگترین محاسن عکاسی از طبیعت  فراوانی سوژه در اطراف عکاس می باشد. شما می توانید حتی از باغچه حیاط منزل خود سوژه های عالی و در خور توجه شکار کنید. هر چند که معمولا افراد حرفه ای  به دنبال مکان های بکر  و دست نخورده در فصل های مختلف هستند تا بتوانند دست به خلق آثاری ارزشمند و چشم نواز بزنند.

یکی از اصلی ترین نکات این ژانر نیاز به داشتن صبر و شکیبایی زیاد می باشد. در این ژانر از عکاسی ملاک اصلی عکاسی از محیط طبیعی بدون حضور انسان یا سازه های انسانی است . یکی از فواید عکاسی از طبیعت این است که می توان در هر زمانی و هر فصلی از سال عکس های متفاوتی گرفت. تابستان زمان فوق العاده ای برای ثبت مناظر باشکوه و شاخ و برگ سبز درختان است ، وقتی همه چیز شکفته شده است، در حالیکه بهار و پاییز زمان نمایش گل های تازه بازشده، آب و هوای خنک و کمی مه در میان شاخ و برگهاست.

مزیت دیگری که پاییز دارد تغییر رنگ ها در آن است که فرصت مناسبی برای عکسبرداری محسوب می شود. زمستان زمان عکس گرفتن از درخشش طبیعت است. شاید هوا سرد و خشن باشد اما می تواند بسیار زیبا نیز باشد. لایه برف در هر عکسی نمایش فوق العاده ای برای بیننده خواهد داشت. برف در مناظر طبیعی مقایسه قابل توجهی ایجاد می کند. برای مثال برف در این منظره به درختان تیره این امکان را میدهد تا برجسته به نظر آیند. کوه های پوشیده از برف سوژه های فوق العاده ای برای عکسبرداری در فصل زمستان هستند.

درعکاسى طبیعت ما اثرى از وجود انسان در عکس نمى بینیم بر خلاف عکاسى مناظر که انسان یا عناصر انسانى در این سبک محدودیتى ندارند، که البته عکاسى مناظر خود زیر شاخه عکاسى طبیعت است. باید در عکاسى طبیعت هرآنچه که در طبیعت به همان شکل وجود دارد را همانگونه ثبت کرد. بنابر این می توان گفت زمانی که  صحبت ما عکاسى طبیعت است منظور همان محیط بکر طبیعى بدون وجود و دخالت انسان و عناصر انسانى مى باشد. هنگامی که توجه عکاس ساعت ها به معطوف به قسمتی از طبیعت وصف ناپذیر جلب می شود تا ان لحظه ی موعود را برای ثبت شکار کند قبل از هر چیز روح خود را جلا داده و در بهشت به سر می برد و یا حتی هنگامی که برای ثبت به انتظار حضور حشره یا پرنده ای و یا حتی حیوانی چه در خشکی و یا زیر آب می نشیند تا آن لحظه ی موعود را به ثبت برساند. هر شاخه ای از عکاسی دارای مزایا و معایب ویژه ی خود می باشد . اما یکی از مزایای عکاسی از طبیعت فراوانی سوژه ها می باشد. شما میتوانید با سفر به هر یک از نقاط ایران عزیزمان و با صرف کمی وقت و حوصله به مناطق بکر و پر سوژه برای عکاسی سفر کنید و با کوله باری از عکس های بی بدیل و به یاد ماندنی به خانه بازگردید.

تعریف عکس طبیعت از نگاه فدراسیون بین المللی هنر عکاسی (فیاپ):

عکاسی طبیعت به عکاسی از  حیوانات غیر اهلی و گیاهان خودرو در محیط طبیعی و غیر محصور شده و انواع پدیده‌های طبیعی از حشرات تا کوه‌ها یخی و پدیده‌های جوی و طبیعی اشاره دارد ، بنابراین عکاسی از حیوانات دست آموز و اهلی یا حیوانات محبوس (مانند حیوانات باغ وحش) یا تحت هر نوع قید و بند  و همچنین عکاسی از گیاهانی که به دست انسان پرورش داده شده باشند در دسته بندی فوق قرار نمی گیرد. شواهد کمی از وجود انسان برای موضوعات طبیعت مانند پرنده‌های وحشی  که خود را در محیط زندگی انسانی تطبیق داده‌اند نیز قابل قبول است. عکس می‌بایست توسط عکاس و ابزار عکس برداری به ثبت رسیده و با اصالت و مستند بوده باشد. هر نوع ویرایش در عکس طبیعت فقط باید محدود به رفع عیب و نقصهای کوچک و اصلاحاتی بوده که محتوای صحنه اصلی را تغییر ندهد. هر چند ضمن رعایت مسایل فوق، هر اقدامی در جهت افزایش سطح هنری عکس طبیعت را می توان به کار گرفت.

تعریف عکس طبیعت از نگاه انجمن عکاسی آمریکا:

در این تعریف عکاسی از طبیعت، منحصر به استفاده از روشهای مختلف  عکاسی برای ترسیم مشاهدات تمامی شاخه‌های تاریخ طبیعی به استثناء شاخه  باستان‌شناسی و مردم شناسی است . اهمیت و جذابیت موضوع و داستان عکس می‌بایست با ارزش‌تر از کیفیت عکس باشد و عکاس طبیعت  باید بتواند نسبت به تفهیم موضوع عکس اقدام نماید و تعهد داشته باشد که به دور از هرگونه دستکاری و صحنه سازی آن موضوع را با صداقت ارائه نماید. مواردی که به نوعی به وجود انسان و تمدن بشری مربوط می شود  مانند جاده‌ها، رد چرخ خودرو، پرچین‌ها، انسان‌ها، خطوط انتقال تاسیسات از جمله تلفن،برق و… نباید نمایش داده شوند مگر در مواردی بسیار نادر از جمله کمک به برجسته‌تر شدن موضوع عکس یا مواردی که عناصر فوق به چشم نیامده و جلب توجه ننمایند. نمایش گیاهان یا حیوانات که در پیدایش آن‌ها انسان نقش داشته (مانند گیاهان پیوندی)، گیاهانی که به صورت آشکارا  با نظم و ترتیب خاصی روییده باشند قابل قبول نمی‌باشد ( مانند پارکها ).  در ویرایش و پردازش عکس طبیعت، نباید هیچ عنصری به عکس اضافه یا از آن حذف شود همچنین نباید موردی جابجا و یا تکثیر شود و فقط تغییر سایز، برش عکس، تغییر  و اصلاح نوری عکس (روشنی‌ها و تاریکی‌ها) و اصلاح رنگ اصلی مجاز می‌باشد.

شاخه عکس حیات وحش از دیدگاه انجمن عکاسی آمریکا:

در این تعریف ، عکس حیات وحش به یک یا گروهی از حیوانات وحشی گفته می‌شود که در زیستگاه طبیعی خود و بصورت آزاد زندگی می‌کنند. بنابراین عکس‌های مناظر و عکسهای گرفته شده از حیوانات وحشی محصور در باغ وحش یا در مزارع و یا حیواناتی که به نوعی در اختیار و تحت کنترل انسان باشد برای عکاسی حیات وحش مناسب و قابل پذیرش نیست.

عکاسی حیات وحش:

عکاسی حیات وحش، شاخه‌ای مهم و سخت از عکاسی طبیعت می‌باشد که علاوه بر تعاریف فوق الذکر، سوژه آن (اعم از پرندگان، حشرات، پستانداران و جانداران زیر آب) می‌بایست بصورت آزاد در زیستگاه خود باشد. عکس از حیوانات در باغ وحش، حیوانات دست آموز و اهلی شده و سایر موارد مشابه عکس طبیعت محسوب نمی‌گردد . عکس های طبیعت در مجلات علمی ، مسافرتی و فرهنگی مانند مجله نشنال جئوگرافیک ، مجله ملی حیات وحش و مجله Audubon یا سایر مجلات خاص تر مانند عکاسی در فضای باز و بهترین عکسبرداری طبیعت منتشر می شود. از عکاسان معروف طبیعت می توان به انزل آدامز ، الیوت پورتر ، فرانس لانتینگ ، گالن روول و آرت ولف اشاره کرد.
.
نکات مهم عکاسی در طبیعت:

تجهیزات مورد نیاز جهت عکاسی طبیعت
در این ژانر از عکاسی نیازمند داشتن انواع لنز با فاصله کانونی مختلف می باشید.

لنزهای واید
چنانچه بخواهیم سطح وسیعی از سوژه خود را به ثبت برسانیم لنز واید مناسب این هدف می باشد. همچنین استفاده از لنز واید در عکاسی طبیعت باعث ایجاد عمق و نمای پرسپکتیو می شود. هر چند ترکیب بندی با این لنزها کار دشواری است.

لنزهای ماکرو
چنانچه بخواهیم ثبت عکس از حشرات و گل ها را به انجام برسانیم بهتر است از لنزهای ماکرو استفاده کرد.

لنزهای تله
لنز‌های تله دارای زاویه‌ی دید کمتری نسبت به لنز‌های واید و نرمال هستند و برای جدا‌کردن از پس زمینه و تأکید بر سوژه‌ای خاص در عکس مورد استفاده قرار می‌گیرند. در عکاسی منظره هم ممکن است موقعیتی پیش بیاید که بخواهید از سوژه‌ای که دردوردست وجود دارد ( مانند پرنده شکاری در حال شکار) عکس بگیرید. در این حالت، استفاده از لنز‌ تله با فاصله‌ی کانونی مناسب به شما این امکان را می‌دهد که عکس‌های منظره‌ی متفاوتی نسبت به آنچه دیگران ثبت‌کرده‌اند بگیرید.

فیلتر پلاریزه:
این فیلتر از شدت نور کم میکند و آسمان را تیره تر میکند. زمانی که در آسمان ابر باشد تیرگی آسمان با روشنی ابرها تضاد  زیبایی را ایجاد میکند و ابرها با تاکید بیشتر نمایش داده می شوند.

فیلتر ND یا خنثی:
از این فیلتر نیز برای جلوگیری از ورود نور زیاد به لنز استفاده میشود.

استفاده از سه پایه
در عکاسی از طبیعت پیشنهاد می شود که از سه پایه استفاده شود. هنگام استفاده از لنز تله ممکن است لرزش های کوچکی پدید بیاید که این لزوم استفاده از سه پایه را ایجاب میکند. همچنین هنگام استفاده از دیافراگم های بسته و انتخاب سرعت شاتر پایین برای ثبت حرکات مانند حرکت ابرها و حرکت آب استفاده از سه پایه برای عکس های شارپ الزامی ست.

سایر نکات جهت عکاسی طبیعت
 
استفاده از فرمت raw
به جای استفاده از فرمت پیش فرض دوربین یعنی jpeg از فرمت raw استفاده کنید. گرچه که این فرمت تصویر فضای زیادی را در حافظه دوربین اشغال میکند اما که هنگام ویرایش عکس دستتان برای ایجاد تغییرات دلخواه باز است.

استفاده از ساعت طلایی
ساعات طلایی یعنی یک ساعت بعد از طلوع و یک ساعت قبل از غروب خورشید. بهترین زمان برای خلق آثاری زیبا و به یاد ماندنی. پس ، از ساعات طلایی غافل نشوید.

نکات بسیار مهم :

اگر می خواهید عکس های طبیعت فوق العاده بگیرید باید چنین عکس هایی را به تعداد زیاد ببینید. وقتی ناظر عکس های زیبا باشید چشم تان برای رنگ، نور و ترکیب بدون اینکه متوجه شوید تقویت خواهد شد. این مهارت لازمه ی یک عکاس طبیعت موفق است. به علاوه دیدن این عکس ها خالی از لذت نیست. به نوع عکسی که دوست دارید فکر کنید. می توانید از یک سایت معتبر مانند گوگل استفاده کنید. نکته مهم این است که از عکسی که می بینید دنبال الهام و ایده باشید. برای مثال اگر یک عکاس موفق صحنه های بزرگ هستید پروفایل عکاسانی مانند مایک موآتز و کریستل اسنیدر را ببینید. اگر عکاس تازه کاری در زمینه مناظر طبیعی هستید آثار ایان پلانت و توماس هیتون را ببینید. اگر از حیات وحش عکس می گیرید عکاسانی مانند مارسل وان اوستن و متیو استودباکر گزینه های الهام بخشی خواهند بود. هدف بخاطر سپردن عکس های آنها و کپی برداری نیست. بلکه هدف داشتن قوه خیال قویتر و اطلاع از عواملی است که آنرا زیباتر می کنند. هدف ایده گرفتن است .

منابع :
akasee.ir
akkasi.art
en.wikipedia.org
outdoorphotographer.com

برای دیدگاه ها کلیک کنید

جوابی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محبوب ترین

بالا